POŠTOVNÉ ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč, Výkup zlata za 750,-Kč / 1gram 14K

Volejte: +420 608 943 413 (Po-So, 9-17 h)

Fort Knox – krádeže zlata 1973/1974

Obrovská zlatá loupež, kde se z amerických státních rezerv ukradlo na sedm tisíc tun zlata, proběhla na přelomu let 1973 a 1974 ve Fort Knox ve státě Kentucky. Přitom podle papírových předpokladů neexistuje na světě lépe hlídaná pevnost, nebo lépe řečeno trezor.

Někdejší vojenská základna v době americké občanské války začala v roce 1936 sloužit jako sklad amerického zlatého pokladu. Ty se během krátké doby znásobily, když tehdejší president Franklin Roosevelt vydal restrikci, která zakazovala soukromé vlastnictví investičního zlata a Američané jej proto byli nuceno odprodat pod cenou do federální rezervy.

Truhlice z oceli a betonu, mincovní policie, bezpečnostní opatření v podobě mnoha číselných kódů, vrtulníky, malé střelecké věže a další ochranné prvky (někdy se mluví nahlas i o minových polích a laserech, nesmí sem školní exkurze ani návštěvy) však byla krátké na masivní nájezdy z přelomu let 1973 a 1974. Co se tehdy vlastně stalo?

Podle oficiální verze byly některé zlaté rezervy odprodány do majetku jistých evropských států. Za tím měla stát americká vláda, ale vše bylo pravděpodobně trochu jinak. Zlato totiž bylo ve velkém vyvezeno pomocí vojenských náklaďáků do New Yorku a později do Švýcarska, kde jej američtí bankéři a spekulanti prodávali za zhruba tři čtvrtiny tržní ceny. Od listopadu 1973 do dubna 1974 zmizelo údajně na sedm tisícovek tun cenného kovu, a to podle dostupných zpráv nebyl jediný nájezd na tuto velkou pokladnici. Až do své smrti v roce 1987 to tvrdil americký právník Peter Beter, jenž svaloval vinu na přihlížející politickou garnituru, která měla na celé akci prý jistý profit.

Poslední zajímavá zpráva o Fort Knox pochází z roku 2009. Čínská národní banka prý přišla na padělání zlatých cihel, toto zlato mělo pocházet právě z USA. Cihly byly zlaté jen na povrchu, zbytek byl napuštěn wolframem, který má skoro navlas stejnou hustotu jako zlato. Dodnes se ale tato kauza, stejně jako případ z přelomu let 1973 a 1974, nijak neprošetřoval a vše je zahaleno rouškou tajemství a pochybností. Odpověď zřejmě zná jen pár vyvolených…