POŠTOVNÉ ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč, Výkup zlata za 750,-Kč / 1gram 14K

Volejte: +420 608 943 413 (Po-So, 9-17 h)

Jak se nenapálit při nákupu zlata online

Mnoho lidí se v dnešní době stále obrací na zlato jako na skvělou investici, která je stabilní. Zlato se dnes dá koupit i online. To ale bohužel nahrává spoustě podvodníků, kteří zneužívají situace a snaží se vytáhnout z lidí peníze. Podívejme se na deset tipů, jak se úspěšně vyhnout podvodu.

1) Porozumějte své investici

Zlato můžete koupit jako šperky nebo zlaté cihly, ale jen určité typy jsou kupovány pravidelně. Pozor zejména při zájmu o otevření účtu IRA krytého zlatem, protože cihly a mince musí splňovat požadavek na ryzost. Ujistěte se, že váš prodejce splňuje na 100% podmínky IRA.

2) Poznejte svého prodejce

Na internetu se dá koupit prakticky cokoliv, ale díky anonymitě je pro podvodníky snazší vás napálit. Nákupy na eBay nebo Craiglistu mohou být atraktivní díky nízké ceně. Ale zde opravdu riskujete, že budete podvedeni.

3) Zjistěte si o prodeci informace

Stejně jako v každém byznysu platí, že čím déle prodejce podniká, tím informovanější bude. Podívejte se, jaké zkušenosti má váš prodejce. Můžete mu poslat email, zavolat, nebo ho dokonce navštívit i osobně. Hledejte důvěryhodné, upřímné a spolehlivé lidi.

4) Pozor na sociální sítě

Sociální média se staly oblíbeným místem pro diskutování o všem. Včetně důvěryhodnosti obchodníků. Jenže pozor, pro podvodníka není nic složitého zajistit si na sociálních sítích pouze pozitivně znějící, třeba i falešné, reference.

5) Nepodlehněte tlaku

Zkušení podvodníci vědí, že nejlepším způsobem, jak člověka zlomit, je dostat ho pod tlak. Pokud je ekonomika v krizi, budou vám za každou cenu tvrdit, abyste nakoupili dřív, než bude moc pozdě. Kdykoliv kupujete zlato online, nenechte se zviklat a nenechte prodejce, aby na vás tlačil.

6) Pozor na přehnanou cenu

Vždy si před koupí prověřte cenu, abyste se ujistili, že neplatíte příliš mnoho, ale ani příliš málo. Mnoho podvodníků ceny uměle navyšuje, ale také uměle snižuje, přičemž je jasné, že za takovou cenu nebudou schopní zlato sehnat. Nikdy se nebojte se před nákupem na něco zeptat.

7) Začněte menším množstvím

Když kupujete zlato na internetu poprvé, je tu riziko. To ale můžete minimalizovat, když nakoupíte menší množství. Ačkoliv prodejci poskytují na větší množství slevy, raději si vždy prověřte situaci a udělejte zkušební nákup, než se pustíte do větších akcí.

8) Hledejte podmínky zpětného výkupu

Kvalitní obchodníci nabízí podmínky zpětného výkupu jasně a zřetelně. Podvodník vaše zlato zpět nejspíše nevykoupí. Ujistěte se také, že zpětný odkup není podmíněn množstvím prodávaného zlata. A pozor, důvěryhodný obchodník také nikdy nebude mít problém přizvat nestranného odborníka, který prověří skutečnou hodnotu vašeho nákupu.

9) Rozmyslete si, kam zlato uložíte

Dobrý obchodník vám nabídne způsob, jak vám zlato dopravit a bude přitom pojištěné. I když ho nechcete skladovat u sebe, vyberte si důvěryhodnou společnost, která pro vás zlato uloží. Ať už to bude bankovní úschova nebo IRA účet, vždy trvejte na co nejširší dokumentaci.

10) Při pochybnostech se obraťte na odborníka

Může se to zdát snadné, ale podvodníci už napálili i mnoho zkušených investorů. Nicméně, existují společnosti, které jsou schopné podat kompletní informace, doporučit vhodné prodejce i způsoby investice a eliminovat tak riziko podvodu.