POŠTOVNÉ ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč, Výkup zlata za 750,-Kč / 1gram 14K

Volejte: +420 608 943 413 (Po-So, 9-17 h)

Ruský státní poklad a československé legie

V souvislosti se stoletým výročím počátku první světové války se opět připomínají dávné a mnohdy neuvěřitelné příběhy, které se odehrály na pozadí válečných hrůz. Na veřejnost se opět dostávají například strastiplné osudy českých legionářů, z nichž mnozí nechali své životy na bojišti.

A ani bezprostředně po skončení války nenastaly pro československé legionáře šťastnější časy.

Ty, kteří bojovali na ruské frontě, čekala dlouhá a náročná cesta zpět do srdce Evropy přes transsibiřskou magistrálu. Cesta vlakem nebyla jednoduchá a ve vagonech plných zraněných a unavených vojáků, ale také mimo ně, se odehrálo mnoho dramatických incidentů. A stalo se také něco, co dodnes budí pozornost mnoha lidí a vyvolává diskuze.

V sibiřském městě Kazani byl tou dobou, roku 1918, uložen ruský státní poklad (bolševická vláda ho postupně stěhovala stále více na východ z důvodu ochrany před postupující německou armádou.) Jeho hodnota byla nesmírná; kromě zlata zahrnoval i další cennosti včetně stříbra a platiny. Na jeho převoz bylo potřeba vlakové soupravy s 18 nákladními vozy. A teď se dostáváme k jádru věci: podle některých spekulací totiž českoslovenští legionáři tento poklad prostě ukradli a pomocí lodních transportů odvezli do Československa, kde si ho rozdělili mezi sebou a tak se nenávratně ztratil.

Jak je možné, že se takové domněnky vůbec objevily? Pravděpodobně za tím stojí jen nešťastná souhra okolností. V době, kdy měl být poklad transportován z Kazaně dále do Samary, se totiž českoslovenští legionáři nacházeli právě v Kazani, kde pomáhali v bojích proti bolševikům. Carský poklad sice skutečně převzali, nicméně dostali rozkaz vydat ho do rukou ruského protibolševického admirála Kolčaka.

Ten však zemřel dříve, než mohl zlato převzít a následně se vyrojilo množství zpráv o tom, jak si českoslovenští legionáři část pokladu nechali. Dnes víme jistě, že část ruského zlatého pokladu chybí. Ale zda za tím skutečně stojí české legie, v tom jsou historikové dosti nejednotní. Archiválie z té doby jsou navíc velice nejasné, takže tajemství zůstane možná navždy nevyluštěno.